Börja med att ta reda på vad det finns för dansskolor, studieförbund eller liknande, som håller kurser i din kommun. Du kan söka på eniro eller hitta.se, googla eller kolla kommunens hemsida. Du kan också ringa kommunen och fråga. Den kommunala verksamheten utgörs oftast av Kulturskolan, som brukar ha verksamhet för barn och ungdomar i skolåldern (varken yngre eller äldre), men på kommunen vet de vilka andra verksamheter som finns. Flera kommuner har jag sett har listor över dansskolor på sina hemsidor. Vanligt är att studieförbund som Medborgarskolan, Folkuniversitetet, ABF, med flera har kurser. På många orter finns dessutom en eller flera privata dansskolor.
När du har hittat vilka dansskolor som finns behöver du kolla vad de har för utbud på kurser och om det matchar det du vill dansa. Vilken genre som passar dej beror både på din personlighet, din musiksmak och din kropp. Bästa sättet att få reda på vad man gillar är att testa sej fram! Ålder och nivå måste också matcha. Är du nybörjare är det viktigt att gå i en nybörjargrupp. Det är inte roligt om det alltid är för svårt att hänga med! Är du vuxen kan det kanske kännas obekvämt att gå i en grupp där alla andra är 10-20-30 år yngre än du. Jag tycker man ska försöka strunta i det, men om du vill kan du titta efter särskilda vuxengrupper. De flesta dansskolor och studieförbund har alla sina kurser listade på sina hemsidor. Om du inte hittar vad du söker kan du alltid ringa och fråga. Kom ihåg att alla dansskolor alltid vill ha fler elever, så det är aldrig pinsamt att ringa och fråga efter det du letar efter!
När du har hittat en kurs du vill gå anmäler du dej på det sätt som anges på hemsidan eller i kurskatalogen. Sedan får du med största sannolikhet en kallelse hem ett par veckor innan kursen börjar. Inhandla den utrustning du behöver. Oftast är det mjuka kläder, som du kan röra dej fritt i, men för vissa genrer kan du behöva särskilda kläder eller skor. Det bör stå angivet i kallelsen, på hemsidan eller i kurskatalogen. Annars kan du ringa och fråga igen.
Vid första kurstillfället går du dit och om du tycker det är kul fortsätter du sedan att gå dit varje vecka (eller hur ofta nu kursen är). Försök att alltid komma i god tid, så du hinner förbereda dej både fysiskt och mentalt för att dansa!
Om du inte hittar någon kurs du vill gå kan du alltid starta en själv! Klara Zimmergren berättade väldigt inspirerande i sitt sommarprogram om hur hon startade en danskurs efter ett misslyckat försök att börja på en dansskola. Hos studieförbunden krävs bara att man är minst tre deltagare per gång och att man håller på minst fem gånger. Då kan man starta en studiecirkel och använda studieförbundets lokaler. Sen är det bara att dansa och svettas så mycket man har lust!